Warmtepomp Goënga

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Op de info van onze specialisten doorzoek jij relevante tips over een warmtepomp in Goënga. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Goënga!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Goënga? Via onze specialisten doorzoek jij handige informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Goënga?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Goënga?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Goënga

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Goënga cruciaal. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ZBPro subsidie). Waar vind ik een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.450 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Goënga.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Punthorst.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 en €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Remeha, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Goënga

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Goënga

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Goënga te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2000 9 jaar
Bodem-water €14000 €5400 €3900 14 jaar
Water-water €18500 €4200 €4900 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Goënga kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1250 en €4250. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin EDLQ016(**)6W1 geeft recht op €2.150,00 subsidie en voor de Thermia Mega M compact ligt dit op €5.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Goënga

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Alem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €395 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen