Warmtepomp Goëngahuizen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de warmtepomp. Gebaseerd op deze website bekijk je praktische informatie voor een warmtepomp in Goëngahuizen. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Goëngahuizen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Goëngahuizen? Op deze pagina bekijk je nuttige informatie. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Goëngahuizen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Goëngahuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Goëngahuizen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Goëngahuizen benodigd. Het selecteren van een degelijke vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTA subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.250 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Goëngahuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Purmer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Remeha, Intergas, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Goëngahuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Goëngahuizen

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Goëngahuizen uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2100 8 jaar
Bodem-water €14800 €5000 €4200 12 jaar
Water-water €18300 €5100 €5400 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Smallingerland?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Smallingerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Goëngahuizen geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 tot €4200. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin EDLQ05(**)V3 geeft jou €1.700,00 subsidie en bij de Thermia Mega S krijg je €5.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Goëngahuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Alkmaar plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €5000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €395 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen