Warmtepomp Grafhorst

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een ketel op gas bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina vind je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Grafhorst. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige specificaties en vergelijk direct alle installateurs in Grafhorst!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Grafhorst? Hieronder lees je zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en vind binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Grafhorst?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grafhorst?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grafhorst

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Grafhorst noodzakelijk. De zoektocht naar een echte warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over WaterFurnace subsidie). Hoe herken je een erkende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.450 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Grafhorst.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Randwijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grafhorst

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grafhorst

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grafhorst uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1000 5 jaar
Lucht-water €4800 €1600 €2100 8 jaar
Bodem-water €15100 €3900 €4100 12 jaar
Water-water €18300 €4300 €5400 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Kampen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Kampen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Grafhorst geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 tot €4500. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ004(**)V3 + EHVH04S18(**)3V geeft recht op €1.700,00 subsidie en wat betreft de Vaillant geoTHERM VWS 460/3 (W/W) (0010018423) ligt dit op €8.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Grafhorst

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Amerongen plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €295 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen