Warmtepomp Amerongen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Via onze website lees je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Amerongen. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Amerongen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Amerongen? Op onze website lees je nuttige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt rap alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Amerongen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Amerongen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Amerongen

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Amerongen noodzakelijk. Het selecteren van een ervaren expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Herz). Wat is een officiële warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Amerongen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kimswerd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Remeha, AWB, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amerongen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Amerongen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amerongen te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1800 €1900 7 jaar
Lucht-water €6100 €1800 €2600 9 jaar
Bodem-water €14900 €5800 €2900 11,5 jaar
Water-water €18600 €4900 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Amerongen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 en €4200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec CL030H geeft recht op €1.750,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Geyser 2 HT 32 ligt dit op €3.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Amerongen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sint-Michielsgestel plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €350 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen