Warmtepomp Kimswerd

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van deze website doorzoek jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Kimswerd. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle onmisbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Kimswerd!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Kimswerd? Op deze pagina lees jij praktische tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en je ontdekt rap alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Kimswerd?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kimswerd?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kimswerd

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Kimswerd onmisbaar. Het kiezen van een bedreven expert is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Enerso). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kimswerd.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Terschuur.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kimswerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kimswerd

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kimswerd uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1900 6 jaar
Lucht-water €5200 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €15300 €3500 €3200 12,5 jaar
Water-water €17300 €4900 €4600 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Kimswerd is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 tot €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Enerso AWK-O 13 geeft jou €2.050,00 subsidie en bij de Enerso BW 23 krijg je €4.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kimswerd

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in De Schiphorst plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €250 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen