Warmtepomp De Schiphorst

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten investeren in een duurzamere oplossing. De opvolger van gas is een warmtepomp installatie. Middels onze vergelijker check je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in De Schiphorst. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante details en vind de voordeligste installateur in De Schiphorst!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in De Schiphorst? Via onze specialisten vind je handige info. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk onmiddellijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in De Schiphorst?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Schiphorst?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Schiphorst

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij complex. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in De Schiphorst aan te raden. Het kiezen van een erkende vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over SPRSUN systeem). Wat is een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in De Schiphorst.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Neer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €20.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Nefit, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Schiphorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Schiphorst

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Schiphorst vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €1500 €2500 6 jaar
Bodem-water €15000 €3900 €2700 9 jaar
Water-water €18200 €4000 €4500 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Meppel?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel Nederlanders wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Meppel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp De Schiphorst kan jij uitsluitend toepassen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 tot €5800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de CIAT AQUACIAT2 ILD 120V PV geeft jou €3.550,00 subsidie en voor de Galletti ENE006WL krijg je €2.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in De Schiphorst

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wamel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €330 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen