Warmtepomp Gramsbergen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten investeren in een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Middels onze website vind je praktische informatie over een warmtepomp in Gramsbergen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle belangrijke info en vind de voordeligste installateur in Gramsbergen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Gramsbergen? Middels onze expertise lees je bruikbare info. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gramsbergen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gramsbergen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gramsbergen

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Gramsbergen onontbeerlijk. De zoektocht naar een degelijke vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Jifon subsidie). Hoe herken je een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.750 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gramsbergen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Rasquert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gramsbergen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gramsbergen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gramsbergen uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1000 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6900 €1900 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €5300 €3500 12 jaar
Water-water €18900 €4400 €4300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hardenberg?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hardenberg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Gramsbergen geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €5950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ004C(**)V + EHSHB04P30(**) heeft €1.700,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Basic Line Ai1 Geo 5005.5 (W/W) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Gramsbergen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Ammerstol plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €260 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen