Warmtepomp Ammerstol

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Met behulp van de info van onze specialisten achterhaal je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Ammerstol. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Ammerstol!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ammerstol? Op onze website lees jij nuttige tips. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ammerstol?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ammerstol?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ammerstol

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Ammerstol onontbeerlijk. Het selecteren van een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hidros). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.700 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ammerstol.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Kinnum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Remeha, Atag, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ammerstol

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ammerstol

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ammerstol te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2800 8 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €3500 9,5 jaar
Water-water €18100 €5200 €4600 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bergambacht?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Bergambacht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Ammerstol is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 tot €5650. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Aermec CL050H heeft €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Geyser 2 HT 41 heb je recht op €4.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ammerstol

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Sintjohannesga plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €305 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen