Warmtepomp Kinnum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Op deze website bekijk je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Kinnum. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Kinnum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kinnum? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je belangrijke tips. Druk op een van de vragen hieronder, en check eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kinnum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Kinnum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kinnum

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal ingewikkeld. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Kinnum noodzakelijk. De keuze maken voor een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ferroli). Waar vind ik een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kinnum.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Terwispel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €5.500 en €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, AWB, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kinnum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kinnum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kinnum te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1100 5 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2800 8 jaar
Bodem-water €15100 €5400 €3500 11,5 jaar
Water-water €18400 €5900 €5300 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Terschelling?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Terschelling) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Kinnum kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 tot €5900. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AWK-O 17 staat gelijk tot €2.350,00 subsidie en wat betreft de Enerso BW 33 EVI krijg je subsidie tot €5.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kinnum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in De Tike plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), samen met gewone stroom. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €340 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen