Warmtepomp De Tike

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp. Middels onze vergelijker check je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in De Tike. Hoe werkt het? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit De Tike!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in De Tike? Op deze pagina doorzoek je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en jij checkt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in De Tike?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Tike?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Tike

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in De Tike onvermijdbaar. De keuze van een aangesloten expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sundez systeem). Waar vind ik een bedreven warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.000 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in De Tike.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Neeritter.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone product. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Tike

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Tike

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Tike uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1100 €1300 7 jaar
Lucht-water €4700 €2500 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €2500 14,5 jaar
Water-water €18900 €5200 €4000 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Smallingerland?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Smallingerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp De Tike kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 en €5300. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de CIAT AQUACIAT2 ILD 180V PV staat gelijk tot €5.050,00 subsidie en aangaande de Galletti ENE009HL krijg je subsidie tot €2.650,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in De Tike

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Wanroij plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €255 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen