Warmtepomp Wanroij

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het laten installeren van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina vind je relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Wanroij. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle belangrijke details en vind de voordeligste installateur in Wanroij!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wanroij? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je bruikbare tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en ontdek rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wanroij?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wanroij?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wanroij

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is nogal pittig. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Wanroij aan te raden. De keuze van een erkende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Panasonic warmtepomp). Waar vind ik een echte vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wanroij.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Grijpskerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €5.000 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Intergas, Nefit, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wanroij

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wanroij

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wanroij te berekenen.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1900 €1200 5 jaar
Lucht-water €4400 €1600 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €3800 €4200 9,5 jaar
Water-water €18500 €4000 €4600 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Sint Anthonis?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Sint Anthonis) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Wanroij is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 tot €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Techneco Elga 304 staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en voor de CTC EcoAir 520M + CTC EcoZenith 250 krijg je subsidie tot €2.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wanroij

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Oostzaan plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4500. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €255 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen