Warmtepomp Grijpskerk

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het vervangen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar een alternatieve bron. De opvolger van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels de tips van onze experts bekijk jij tips en adviezen over een warmtepomp in Grijpskerk. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Grijpskerk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Grijpskerk? Hieronder lees jij zinvolle informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Grijpskerk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grijpskerk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Grijpskerk

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij complex. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Grijpskerk noodzakelijk. Het selecteren van een handige installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Air Trade Centre installatie). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.500 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Grijpskerk.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Reek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 t/m €18.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Remeha, Atag, Intergas). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grijpskerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Grijpskerk

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grijpskerk te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €2000 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2200 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4500 €2800 11 jaar
Water-water €17900 €4500 €4800 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Zuidhorn?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Zuidhorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Grijpskerk kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1250 tot €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V + EHSX08P30(**) biedt €1.800,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo 5013.5 (W/W) is dit €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Grijpskerk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Amsterdam-Duivendrecht plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €350 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen