Warmtepomp Grolloo

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is de keuze voor een ketel op gas bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Middels onze website doorzoek jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Grolloo. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle onmisbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Grolloo!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Grolloo? Hieronder doorzoek jij nuttige info. Kies voor een van de vragen hieronder, en je vindt snel alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Grolloo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Grolloo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grolloo

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Grolloo onontbeerlijk. De keuze maken voor een echte vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Austria Email installatie). Hoe kies ik een echte warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Grolloo.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Retranchement.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grolloo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grolloo

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grolloo uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1600 6 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €3200 9 jaar
Water-water €18400 €5800 €4400 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Aa en Hunze) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Grolloo is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 en €4450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVH08S18(**)3V staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5010 Ai NC (W/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Grolloo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Angerlo plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €350 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen