Warmtepomp Gronsveld

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Gronsveld. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare info en tips en check prijzen van een installateur in Gronsveld!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gronsveld? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je nuttige tips. Druk op een veelgestelde vraag en jij bekijkt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Gronsveld?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gronsveld?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gronsveld

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Gronsveld onmisbaar. De keuze van een erkende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Bosch installatie). Wat is een vakkundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gronsveld.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Reutum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gronsveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gronsveld

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gronsveld te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1100 7 jaar
Lucht-water €6400 €1800 €2500 8 jaar
Bodem-water €15100 €3500 €2700 10,5 jaar
Water-water €17300 €5900 €5400 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Eijsden-Margraten?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel huizen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Eijsden-Margraten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Gronsveld geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 tot €4050. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHVX08S18(**)3V geeft recht op €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5012.5 Ai (W/W) ligt dit op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gronsveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Ankeveen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €290 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw