Warmtepomp Grootschermer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Door deze website check je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Grootschermer. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Grootschermer!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Grootschermer? Aan de hand van de info op deze pagina check jij bruikbare info. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt meteen alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Grootschermer?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Grootschermer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grootschermer

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk complex. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Grootschermer onmisbaar. Het kiezen van een geoefende warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CIAT installatie). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Grootschermer.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Rhee.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 en €18.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grootschermer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Grootschermer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kosten van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grootschermer uit te werken.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €2400 €2200 7 jaar
Bodem-water €14800 €4000 €3400 14 jaar
Water-water €18300 €4700 €5100 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Schermer?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel consumenten uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Schermer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Grootschermer kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ008(**)V + EHSHB08P50(**) biedt €1.900,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5014.5 Ai NC (W/W) is dit €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Grootschermer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Annerveenschekanaal plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4900. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €360 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen