Warmtepomp Haarlo

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het vervangen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Middels de info van onze specialisten ontdek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Haarlo. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Haarlo!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Haarlo? Middels onze expertise vind jij nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je ontdekt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Haarlo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Haarlo?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Haarlo

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk pittig. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Haarlo onontbeerlijk. Het selecteren van een bekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ELCO installatie). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Haarlo.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Rijnsaterwoude.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Atag, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haarlo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Haarlo

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haarlo te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1100 4 jaar
Lucht-water €5100 €2000 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €3900 €4700 13,5 jaar
Water-water €17800 €4700 €5400 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Berkelland?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Berkelland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Haarlo kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1800 – €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)1 + EHBH16(**)3V staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5028.5T (W/W) krijg je subsidie tot €4.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Haarlo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Assen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €260 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen