Warmtepomp Heesch

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van de info op deze pagina lees jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Heesch. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Heesch!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Heesch? Op deze pagina bekijk je nuttige tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en je ontdekt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heesch?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Heesch?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heesch

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is best wel complex. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Heesch onontbeerlijk. Het kiezen van een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Techneco installatie). Hoe kies ik een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heesch.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sassenheim.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.500 t/m €20.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Atag, Remeha, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heesch

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heesch

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heesch te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1100 5 jaar
Lucht-water €4000 €2200 €2100 7 jaar
Bodem-water €14200 €3900 €3200 10,5 jaar
Water-water €18400 €4800 €5500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bernheze?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Bernheze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Heesch is alleen aan te vragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2650 tot €5250. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin EWYQ-025BAWP heeft €3.600,00 subsidie en wat betreft de YORK YMWA-HP 0030 heb je recht op €5.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heesch

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Beinsdorp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2900 en €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €365 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen