Warmtepomp Heikant

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze website check jij nuttige info over een warmtepomp in Heikant. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Heikant!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Heikant? Aan de hand van de info op deze pagina check jij handige tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je leest snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Heikant?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heikant?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heikant

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal moeilijk. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Heikant benodigd. Het selecteren van een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Waterkotte installatie). Hoe herken je een degelijke vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Heikant.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Scharwoude.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, AWB, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heikant

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heikant

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heikant uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1000 €1800 6 jaar
Lucht-water €5400 €1600 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €3500 €3700 12 jaar
Water-water €17400 €5200 €5900 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hulst?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Hulst) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Heikant is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2650 en €6000. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Danfoss DHP-AQ 6 geeft recht op €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec PWZS 42H1S ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Heikant

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Bentelo plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €290 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen