Warmtepomp Hemrik

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van de info op deze pagina doorzoek jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Hemrik. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Hemrik!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hemrik? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij zinvolle aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en je vindt à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hemrik?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hemrik?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hemrik

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Hemrik noodzakelijk. De zoektocht naar een handige vakman is net zo relevant als de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check WaterFurnace installatie). Hoe kies ik een bedreven warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hemrik.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Schiphol-Rijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 en €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hemrik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hemrik

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hemrik vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1300 €1200 4 jaar
Lucht-water €4900 €2100 €2400 7 jaar
Bodem-water €14900 €5300 €2600 13,5 jaar
Water-water €17500 €5600 €4700 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Opsterland?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Opsterland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hemrik kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2350 – €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Dimplex LAK 9IMR geeft jou €1.900,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SWC 102K3 krijg je €2.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hemrik

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Bern plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2750 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €345 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen