Warmtepomp Bern

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels onze website check je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Bern. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Bern!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Bern? Op onze website bekijk je zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en jij checkt meteen alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Bern?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bern?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bern

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Bern onontbeerlijk. De keuze maken voor een handige specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Herz warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bern.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Liessel.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot zo’n €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Nefit, Atag, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bern

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bern

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bern vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €1200 4 jaar
Lucht-water €4600 €2200 €2600 6 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €3100 10,5 jaar
Water-water €17000 €5100 €4600 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zaltbommel?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Zaltbommel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Bern is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 tot €5850. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ARGO AEI1G65EMX + HKCER57I** geeft jou €1.800,00 subsidie en voor de CIAT GEOCIAT Power 50H krijg je €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bern

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Teteringen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €270 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw