Warmtepomp Liessel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Middels de tips van onze experts vind jij relevante tips over een warmtepomp in Liessel. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Liessel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Liessel? Op onze website achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest snel bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Liessel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Liessel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Liessel

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal moeilijk. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Liessel onmisbaar. Het selecteren van een vakbekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Enerso warmtepomp). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €3.000 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Liessel.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Vogelenzang.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 en €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, Remeha, AWB, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric systeem. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Liessel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Liessel

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Liessel te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1600 5 jaar
Lucht-water €4000 €1900 €2100 9 jaar
Bodem-water €14800 €5000 €2500 10 jaar
Water-water €17900 €5000 €5900 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Deurne?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Deurne) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Liessel is alleen van toepassing op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 – €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPED018H heeft €2.200,00 subsidie en m.b.t. de Mastertherm AQ30IC heb je recht op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Liessel

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Eeserveen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4500. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €385 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen