Warmtepomp Eeserveen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar een alternatieve bron. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Geholpen door de info op deze pagina bekijk je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Eeserveen. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle nuttige info en ontdek de meest vakkundige installateur in Eeserveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eeserveen? Door onze experts bekijk je praktische tips. Klik op een onderwerp en ontdek meteen alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Eeserveen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eeserveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eeserveen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk pittig. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Eeserveen benodigd. De keuze van een geoefende warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SPRSUN verwarming). Hoe kies ik een bedreven installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.550 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Eeserveen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oldeholtpade.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €8.000 en €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, AWB, Remeha, Atag). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eeserveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eeserveen

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eeserveen te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1700 €1300 5 jaar
Lucht-water €4300 €1900 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €3500 €4100 12 jaar
Water-water €17800 €5600 €4500 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Borger-Odoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Eeserveen kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2850 en €4150. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NX-N /CA 0262P heeft €6.750,00 subsidie en met betrekking tot de IDM TERRA SW 7; 810331 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eeserveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Witteveen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €300 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw