Warmtepomp Oldeholtpade

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Geholpen door deze webpagina vind je alle informatie betreffende een warmtepomp in Oldeholtpade. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Oldeholtpade!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Oldeholtpade? Hieronder ontdek je bruikbare tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en je vindt onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oldeholtpade?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Oldeholtpade?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldeholtpade

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is nogal moeilijk. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Oldeholtpade onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakkundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Remko verwarming). Hoe herken je een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.650 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €4.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Oldeholtpade.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Aarlanderveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, Atag, AWB, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldeholtpade

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oldeholtpade

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldeholtpade uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1300 €1800 4 jaar
Lucht-water €4700 €2500 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5200 €2700 11 jaar
Water-water €17500 €4100 €5100 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Weststellingwerf?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Weststellingwerf) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Oldeholtpade is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €4150. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Lennox eComfort GAH070 staat gelijk tot €4.950,00 subsidie en wat betreft de Weishaupt/Monarch WWP S 14 ID krijg je subsidie tot €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Oldeholtpade

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Herkenbosch plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €275 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen