Warmtepomp Aarlanderveen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina ontdek je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Aarlanderveen. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle relevante info en tips en check prijzen van een installateur in Aarlanderveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Aarlanderveen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij nuttige tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt direct alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Aarlanderveen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Aarlanderveen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aarlanderveen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Aarlanderveen cruciaal. De keuze maken voor een vakkundige specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ariston). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.000 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Aarlanderveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Jonkersvaart.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aarlanderveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aarlanderveen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aarlanderveen te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1900 6 jaar
Lucht-water €4500 €2400 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €4500 €3400 9,5 jaar
Water-water €17100 €5100 €4200 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Aarlanderveen kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2450 en €5800. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Aerfor THRON 12 AGR2 ST biedt €2.100,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 18 is dit €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Aarlanderveen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Schoonoord plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen