Warmtepomp Jonkersvaart

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het kiezen voor een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van de info op deze pagina bekijk je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Jonkersvaart. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle belangrijke tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Jonkersvaart!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Jonkersvaart? Op onze website bekijk jij bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je leest snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Jonkersvaart?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Jonkersvaart?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jonkersvaart

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Jonkersvaart cruciaal. De zoektocht naar een bekwame specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ochsner warmtepompen). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Jonkersvaart.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Stroobos.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.000 en €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Intergas, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jonkersvaart

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Jonkersvaart

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jonkersvaart te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €1500 6 jaar
Lucht-water €6000 €1500 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5200 €3000 10,5 jaar
Water-water €17800 €5400 €5700 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Marum?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Marum) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Jonkersvaart kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 – €4500. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AiWa 8i EVI Out geeft recht op €2.200,00 subsidie en aangaande de CTC EcoPart 425 + CTC EcoZenith 550 ligt dit op €4.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Jonkersvaart

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Cromvoirt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €355 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw