Warmtepomp Herkenbosch

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in een alternatieve bron. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Op onze website vind jij alle informatie voor een warmtepomp in Herkenbosch. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle cruciale specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Herkenbosch!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Herkenbosch? Op onze website vind je praktische tips. Druk op een onderwerp en bekijk eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Herkenbosch?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Herkenbosch?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herkenbosch

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Herkenbosch cruciaal. Het selecteren van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Aerfor warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Herkenbosch.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Schoonoord.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Remeha, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herkenbosch

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Herkenbosch

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herkenbosch uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2200 6 jaar
Bodem-water €14500 €4900 €4100 13 jaar
Water-water €17800 €4700 €4500 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Roerdalen?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Roerdalen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Herkenbosch is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2700 en €4850. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de DUCO Ducobox WTW staat gelijk tot €1.400,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWC 172K3 krijg je subsidie tot €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Herkenbosch

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Biddinghuizen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €285 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen