Warmtepomp Biddinghuizen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van deze webpagina doorzoek je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Biddinghuizen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle relevante details en ontdek de meest vakkundige installateur in Biddinghuizen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Biddinghuizen? Via onze specialisten ontdek je nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij checkt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Biddinghuizen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Biddinghuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Biddinghuizen

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Biddinghuizen onvermijdbaar. De keuze van een handige vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check iDM warmtepomp). Wat is een ervaren warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.250 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Biddinghuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Linden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Biddinghuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Biddinghuizen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Biddinghuizen uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1500 5 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2600 8 jaar
Bodem-water €14500 €5600 €4000 14,5 jaar
Water-water €17700 €5500 €5100 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dronten?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Dronten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Biddinghuizen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 – €5400. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de ARTEL MHP10RL24 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en bij de Climaveneta EW-HT 0262 krijg je subsidie tot €7.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Biddinghuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Tienhoven plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €285 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Flevoland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen