Warmtepomp Linden

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Middels warmtepompspot.nl check je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Linden. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Linden!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Linden? Middels onze expertise bekijk jij zinvolle aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Linden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Linden?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Linden

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Linden cruciaal. De keuze van een bedreven installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over GREE warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Linden.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Voorschoten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 – €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Nefit, AWB, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Linden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Linden

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Linden te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €15400 €4100 €3800 12,5 jaar
Water-water €17900 €5500 €4900 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Cuijk?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Cuijk) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Linden kun je enkel aanvragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 en €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Galletti MPED066H biedt €6.550,00 subsidie en voor de NIBE F1145-10 (PC) is dit €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Linden

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Eexterzandvoort plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4200. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €250 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen