Warmtepomp Eexterzandvoort

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten switchen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp installatie. Met behulp van de tips van onze experts vind je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Eexterzandvoort. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare informatie en vind de voordeligste installateur in Eexterzandvoort!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eexterzandvoort? Middels onze expertise bekijk jij nuttige tips & tricks. Kies voor een van de onderwerpen en jij checkt binnen no-time alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eexterzandvoort?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Eexterzandvoort?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eexterzandvoort

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Eexterzandvoort aan te raden. Het selecteren van een degelijke expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Tesy verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eexterzandvoort.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Oldenzijl.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €5.000 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Remeha, Atag, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eexterzandvoort

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eexterzandvoort

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eexterzandvoort te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1800 €1700 7 jaar
Lucht-water €6700 €2100 €2300 9 jaar
Bodem-water €14900 €5800 €4300 11,5 jaar
Water-water €18900 €4500 €4400 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Aa en Hunze?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Aa en Hunze) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eexterzandvoort kan jij uitsluitend toepassen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 – €4400. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NX-N /K 0302P biedt €7.050,00 subsidie en m.b.t. de InterClima-MTA HOCT 070 is dit €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eexterzandvoort

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Woldendorp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €395 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen