Warmtepomp Oldenzijl

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze website doorzoek jij relevante tips voor een warmtepomp in Oldenzijl. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische details en vergelijk direct alle installateurs in Oldenzijl!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Oldenzijl? Middels onze expertise check jij bruikbare info. Kies voor een item uit onze FAQ en jij bekijkt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oldenzijl?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Oldenzijl?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldenzijl

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Oldenzijl aan te raden. De zoektocht naar een bedreven vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sirac verwarming). Waar vind ik een competente vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Oldenzijl.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Achlum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Nefit, Atag, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldenzijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oldenzijl

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldenzijl vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1500 4 jaar
Lucht-water €6300 €2000 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €2700 13,5 jaar
Water-water €18500 €4700 €4000 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Eemsmond?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Eemsmond) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Oldenzijl is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 – €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de LG Therma V HM071M U42 geeft recht op €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Weishaupt/Monarch WWP S 40 IH ligt dit op €5.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oldenzijl

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Herveld plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen