Warmtepomp Herveld

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Via de info van onze specialisten ontdek je relevante tips voor een warmtepomp in Herveld. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle bruikbare specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Herveld!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Herveld? Door onze experts vind je zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en check rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Herveld?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Herveld?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herveld

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal moeilijk. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Herveld noodzakelijk. De zoektocht naar een erkende installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ariston warmtepompen). Wat is een competente vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Herveld.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sebaldeburen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Atag, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Herveld

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herveld te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1200 €1400 7 jaar
Lucht-water €4500 €1900 €2200 6 jaar
Bodem-water €14600 €4400 €4100 14 jaar
Water-water €18700 €5500 €4500 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Overbetuwe?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Overbetuwe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Herveld is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1350 en €4850. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ECOTEQ S 16 geeft recht op €2.800,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SWC 42H1 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Herveld

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Bingelrade plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €340 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen