Warmtepomp Woldendorp

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten lees jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Woldendorp. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Woldendorp!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Woldendorp? Via onze specialisten bekijk je nuttige tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Woldendorp?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Woldendorp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woldendorp

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Woldendorp onvermijdbaar. De keuze van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Remko systeem). Hoe kies ik een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.750 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Woldendorp.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Herveld.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 t/m €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Atag, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woldendorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woldendorp

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woldendorp te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2000 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €3800 €3700 9,5 jaar
Water-water €18300 €4300 €5300 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Delfzijl?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Delfzijl) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Woldendorp geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 en €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Vaillant flexoTHERM VWF 87/4 + VWL 11/4 SA (0010016678) biedt €2.000,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-AQ 6 is dit €1.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Woldendorp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Retranchement plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 tot €4900. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €385 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen