Warmtepomp Voorschoten

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Via onze website doorzoek jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Voorschoten. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante info en vind de voordeligste installateur in Voorschoten!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Voorschoten? Op onze website bekijk je handige tips. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek snel alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Voorschoten?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Voorschoten?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Voorschoten

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Voorschoten onmisbaar. De keuze van een geoefende installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Emmeti warmtepomp). Wat is een vakkundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.700 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Voorschoten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Gendt.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 – €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Atag, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Voorschoten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Voorschoten

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Voorschoten vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €2000 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2300 6 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €3600 10 jaar
Water-water €17300 €5800 €4000 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Voorschoten?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Voorschoten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Voorschoten kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2700 tot €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 15 ACS (234759) geeft recht op €2.000,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSAN-XIN MF 25.2 ligt dit op €6.250,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Voorschoten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oldenzijl plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €375 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw