Warmtepomp Witteveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een ketel op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de tips van onze experts achterhaal je bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Witteveen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle relevante informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Witteveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Witteveen? Door onze experts doorzoek jij belangrijke informatie. Kies voor een onderwerp en bekijk direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Witteveen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Witteveen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Witteveen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is vrij pittig. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Witteveen cruciaal. De keuze van een deskundige expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NRGTEQ systeem). Hoe herken je een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Witteveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Herkenbosch.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, AWB, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Witteveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Witteveen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Witteveen te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €2000 6 jaar
Lucht-water €5100 €1500 €2600 6 jaar
Bodem-water €14200 €5700 €2500 9,5 jaar
Water-water €18000 €5400 €5100 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Witteveen geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 en €4050. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Vaillant flexoCOMPACT VWF 118/4 + VWL 11/4 SA (0010016684) heeft €2.200,00 subsidie en aangaande de Daikin EWYQ-050BAWP heb je recht op €5.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Witteveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Reijmerstok plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 – €4100. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €335 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen