Warmtepomp Reijmerstok

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het laten installeren van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Met behulp van onze website lees je praktische informatie voor een warmtepomp in Reijmerstok. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Reijmerstok!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Reijmerstok? Op onze website achterhaal je bruikbare tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en check à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Reijmerstok?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Reijmerstok?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Reijmerstok

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Reijmerstok onvermijdbaar. De keuze van een bekwame installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check WaterFurnace subsidie). Waar vind ik een erkende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.500 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Reijmerstok.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Biddinghuizen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €5.500 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Reijmerstok

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Reijmerstok

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Reijmerstok te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €1600 €2800 8 jaar
Bodem-water €14500 €4500 €3100 10 jaar
Water-water €18800 €5400 €5600 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Gulpen-Wittem?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Reijmerstok kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2500 en €5400. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Mitsubishi Heavy Industries SRC50ZSX-S + vloerverwarmingskit heeft €1.800,00 subsidie en bij de Alpha Innotec LWD 70A-HMD1 heb je recht op €2.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Reijmerstok

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Kloosterburen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4900. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €270 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw