Warmtepomp Heukelum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Op onze vergelijker doorzoek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Heukelum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle nuttige informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heukelum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Heukelum? Door onze experts vind jij bruikbare tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij bekijkt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heukelum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heukelum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Heukelum

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Heukelum noodzakelijk. De zoektocht naar een bekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk AWB warmtepompen). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Heukelum.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Sibculo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Vaillant, Remeha, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heukelum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heukelum

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heukelum uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1600 €1400 7 jaar
Lucht-water €4400 €2000 €2200 6 jaar
Bodem-water €15200 €4900 €3200 11,5 jaar
Water-water €18800 €4000 €5200 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Lingewaal?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Lingewaal) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Heukelum geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 tot €4450. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ELCO Aerotop DHW 250 SYS geeft recht op €1.250,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec SWC 62K3 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Heukelum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Blaricum plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €380 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen