Warmtepomp Heumen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Met behulp van de info op deze pagina check je praktische informatie voor een warmtepomp in Heumen. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heumen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Heumen? Hieronder bekijk jij belangrijke tips. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heumen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heumen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Heumen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Heumen aan te raden. De keuze van een bedreven vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bosch warmtepompen). Wat is een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heumen.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Sibrandabuorren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Vaillant, Atag, Nefit). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heumen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heumen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heumen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1400 7 jaar
Lucht-water €5500 €2100 €2600 9 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €4300 9 jaar
Water-water €18700 €5900 €5400 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Heumen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Heumen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Heumen is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1950 tot €4550. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de ELCO Aerotop G07 geeft jou €1.900,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SWC 82H1 krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Heumen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Blauwestad plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €270 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw