Warmtepomp Heusden

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten vind jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Heusden. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle relevante info en tips en check prijzen van een installateur in Heusden!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Heusden? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij bruikbare info. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heusden?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Heusden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heusden

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Heusden aan te raden. Het kiezen van een bedreven installateur doet niet onder voor de klus zelf. Hij checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Buderus warmtepompen). Hoe herken je een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Heusden.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sijbrandahuis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, AWB, Vaillant, Atag, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heusden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heusden

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heusden te bepalen.

Bron warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1600 7 jaar
Lucht-water €4700 €1500 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €4500 €4300 12 jaar
Water-water €17900 €4900 €4100 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Asten?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Asten) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Heusden geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 en €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de ELCO Aerotop G07-14M heeft €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SWC 82H3 heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Heusden

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Blauwhuis plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €280 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw