Warmtepomp Holsloot

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze website vind je diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Holsloot. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle onmisbare details en vind de voordeligste installateur in Holsloot!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Holsloot? Via onze specialisten check je belangrijke aanbevelingen. Klik op een onderwerp en ontdek meteen alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Holsloot?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Holsloot?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Holsloot

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Holsloot onmisbaar. De keuze maken voor een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Haier warmtepompen). Wat is een deskundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Holsloot.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Sittard.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €6.500 – €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, AWB, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Holsloot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Holsloot

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Holsloot te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1600 7 jaar
Lucht-water €6400 €1500 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €5800 €4800 14,5 jaar
Water-water €18400 €4300 €5300 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Coevorden?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Coevorden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Holsloot is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Energie EST ECO250ix staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec WZSV162K3M krijg je subsidie tot €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Holsloot

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Bornerbroek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €295 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen