Warmtepomp Hoog-Keppel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het vervangen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina bekijk je relevante tips voor een warmtepomp in Hoog-Keppel. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle relevante details en ontdek de meest vakkundige installateur in Hoog-Keppel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hoog-Keppel? Via onze specialisten lees jij praktische informatie. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hoog-Keppel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hoog-Keppel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoog-Keppel

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Hoog-Keppel onvermijdbaar. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Keyter warmtepompen). Hoe herken je een doorgewinterde vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.650 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.500 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hoog-Keppel.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sluiskil.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Vaillant, Intergas, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoog-Keppel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoog-Keppel

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoog-Keppel te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €5000 €3000 9,5 jaar
Water-water €18400 €5200 €4400 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bronckhorst?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Bronckhorst) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Hoog-Keppel is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 en €4700. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Energie EST SB16 heeft €2.800,00 subsidie en bij de Climaveneta BW-HT 0091 heb je recht op €4.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hoog-Keppel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Braamt plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €315 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw