Warmtepomp Hoogezand

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Middels deze webpagina vind jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Hoogezand. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hoogezand!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hoogezand? Middels onze expertise vind je handige tips en adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en check binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hoogezand?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hoogezand?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoogezand

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Hoogezand onmisbaar. Het selecteren van een doorgewinterde vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Micoe warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.400 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hoogezand.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Soerendonk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.500 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoogezand

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoogezand

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoogezand uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1800 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2200 6 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €3800 13 jaar
Water-water €17900 €5800 €4500 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Hoogezand-Sappemeer) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Hoogezand is alleen van toepassing op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 tot €5800. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Energie EST SB28plusP geeft jou €4.800,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta BWR 0011MS MTD2 krijg je €2.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoogezand

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Breskens plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2900 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €340 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw