Warmtepomp Hooghalen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten dus over naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze vergelijker ontdek je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Hooghalen. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Hooghalen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hooghalen? Via onze specialisten ontdek je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij checkt ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hooghalen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hooghalen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hooghalen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Hooghalen onontbeerlijk. De zoektocht naar een handige installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mitsubishi Electric warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hooghalen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Soest.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €7.000 – €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hooghalen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hooghalen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hooghalen te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1800 €1400 6 jaar
Lucht-water €6700 €1900 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €4200 €4500 9,5 jaar
Water-water €18900 €4300 €5800 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Hooghalen kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2050 en €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Energie EST SB40 heeft €5.900,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta BWR 0025MS DHW2 heb je recht op €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hooghalen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Breukelen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €295 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen