Warmtepomp Hulst

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aanvragen van een systeem op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Via de info van onze specialisten vind jij diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Hulst. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle belangrijke tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hulst!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hulst? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij praktische aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en ontdek meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hulst?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hulst?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hulst

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij pittig. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Hulst noodzakelijk. Het kiezen van een bekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Techneco warmtepompen). Wat is een handige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.600 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hulst.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Stadskanaal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 en €19.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, AWB, Vaillant, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hulst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hulst

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hulst te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1000 €1200 4 jaar
Lucht-water €4200 €1900 €2300 8 jaar
Bodem-water €14100 €4000 €4800 12 jaar
Water-water €18700 €4000 €4600 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hulst?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Hulst) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hulst kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 en €4350. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de EnergyPanel GTP-32 staat gelijk tot €4.100,00 subsidie en bij de Climaveneta BWR 0101TS MTD2 krijg je subsidie tot €4.650,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hulst

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Budel plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen