Warmtepomp Budel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het vervangen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Geholpen door warmtepompspot.nl ontdek je praktische informatie voor een warmtepomp in Budel. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle relevante informatie en check prijzen van een installateur in Budel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Budel? Middels onze expertise vind jij handige tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en vind ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Budel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Budel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Budel

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk pittig. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Budel aan te raden. De keuze maken voor een degelijke installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Buderus systeem). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €5.000 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Budel.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Meerstad.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €6.500 – €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, Nefit, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric installatie. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Budel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Budel

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Budel uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1100 4 jaar
Lucht-water €5500 €1900 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15500 €3500 €3200 10,5 jaar
Water-water €17900 €5700 €5400 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Cranendonck?
Straks moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Cranendonck) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Budel kan jij uitsluitend toepassen op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 en €4450. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Carrier 30RQ026-H staat gelijk tot €2.900,00 subsidie en voor de Danfoss DHP-C Opti 6 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Budel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Venray plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €385 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen