Warmtepomp Venray

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Via deze webpagina check je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Venray. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle bruikbare tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Venray!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Venray? Via onze specialisten check je zinvolle informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en jij bekijkt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Venray?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Venray?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Venray

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Venray onmisbaar. Het selecteren van een handige vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ochsner). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.700 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Venray.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Gameren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Venray

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Venray

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Venray uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1200 5 jaar
Lucht-water €5800 €1700 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4600 €3700 13,5 jaar
Water-water €18500 €5000 €4100 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Venray?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Venray) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Venray kun je enkel aanvragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2000 en €4300. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de SPRSUN CGK/C-18 (T) staat gelijk tot €2.150,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSAN-XEE 162 ST krijg je subsidie tot €3.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Venray

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Nuenen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €400 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw