Warmtepomp Nuenen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door de info van onze specialisten bekijk jij relevante tips aangaande een warmtepomp in Nuenen. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Nuenen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Nuenen? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je nuttige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt eenvoudig verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Nuenen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nuenen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nuenen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Nuenen cruciaal. De keuze maken voor een competente specialist doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hiseer verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €3.500 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nuenen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zwanenburg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 en €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nuenen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nuenen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nuenen te ontcijferen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1900 €1400 6 jaar
Lucht-water €6900 €2400 €2000 8 jaar
Bodem-water €14700 €3700 €3100 9,5 jaar
Water-water €17700 €5800 €4800 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Nuenen is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2900 tot €4800. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Kodi VT3131 staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5014.5 Ai RC (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nuenen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Heijenrath plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 en €4900. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €255 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen