Warmtepomp Meerstad

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het vervangen van een systeem op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze vergelijker lees jij relevante tips over een warmtepomp in Meerstad. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Meerstad!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Meerstad? Op onze website vind jij zinvolle tips. Selecteer een van de onderwerpen en je leest ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Meerstad?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Meerstad?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meerstad

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel pittig. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Meerstad noodzakelijk. Het selecteren van een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Airwell systeem). Waar vind ik een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Meerstad.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Westerbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Remeha, Atag, Intergas, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meerstad

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Meerstad

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meerstad te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1800 €2000 5 jaar
Lucht-water €6900 €2500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14900 €4900 €3200 10 jaar
Water-water €18300 €5000 €5100 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Slochteren?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Slochteren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Meerstad is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 tot €5750. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Heliotherm HP20L-M-Web biedt €3.100,00 subsidie en m.b.t. de Stiebel-Eltron WPF 23 Set (185366) is dit €4.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Meerstad

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Gameren plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €375 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen