Warmtepomp Idsegahuizum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op deze website lees jij relevante tips m.b.t. een warmtepomp in Idsegahuizum. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Idsegahuizum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Idsegahuizum? Op deze pagina lees je handige tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Idsegahuizum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Idsegahuizum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Idsegahuizum

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Idsegahuizum noodzakelijk. De zoektocht naar een ervaren expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Thermics Energie warmtepompen). Hoe herken je een bedreven vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.250 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.500 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Idsegahuizum.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Stavoren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Idsegahuizum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Idsegahuizum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Idsegahuizum te berekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €2400 €2300 9 jaar
Bodem-water €15400 €5300 €2700 14,5 jaar
Water-water €18300 €4700 €4900 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Idsegahuizum kan jij uitsluitend toepassen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 – €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel Thermboil TB-100E geeft recht op €1.100,00 subsidie en aangaande de CTC EcoHeat 410 ligt dit op €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Idsegahuizum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Bunne plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €320 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen