Warmtepomp Bunne

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Op deze website check jij diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Bunne. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle belangrijke tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bunne!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bunne? Door onze experts doorzoek jij handige tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bunne?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bunne?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bunne

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Bunne benodigd. De keuze maken voor een competente expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Clivet systeem). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.500 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Bunne.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Meliskerke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot zo’n €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Vaillant, AWB, Intergas, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bunne

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bunne

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bunne te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1100 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €2500 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €15100 €5600 €3700 11 jaar
Water-water €18700 €5000 €5900 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Straks moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Tynaarlo) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Bunne is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2550 tot €5300. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQS-045A geeft recht op €3.800,00 subsidie en bij de Danfoss DHP-H Opti Pro+ 10 ligt dit op €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bunne

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Vierhuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €255 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen