Warmtepomp Meliskerke

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp. Via de info van onze specialisten ontdek je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Meliskerke. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Meliskerke!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Meliskerke? Op onze website vind je bruikbare informatie. Druk op een onderwerp en ontdek meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Meliskerke?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Meliskerke?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Meliskerke

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel pittig. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Meliskerke aan te raden. Het kiezen van een handige installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Auer systeem). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Meliskerke.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Westerland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meliskerke

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Meliskerke

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meliskerke uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1400 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4500 €2500 €2600 9 jaar
Bodem-water €14500 €5700 €4600 9,5 jaar
Water-water €17600 €4800 €4400 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Veere?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Veere) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Meliskerke kun je enkel aanvragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2800 – €4400. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hidros LHA.1002.XL geeft jou €7.250,00 subsidie en voor de Stiebel-Eltron WPF 40 (233006) krijg je €6.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Meliskerke

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Garsthuizen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 en €4200. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €290 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen